Ook voor deze Europese landen moet je een vignet hebben
Niets is zo leuk als met de auto op vakantie gaan.
Over het algemeen is dat een stuk zorgelozer, maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. In dit geval gaan we even in op het fenomeen vignetten.
Het is geen hogere wiskunde, maar wel goed om even rekening mee te houden. Zeker omdat een vignet regelen zo gedaan is. Qua financiën is het vaak geen grote uitgave, terwijl de boetes als je géén vignet hebt, best hoog kunnen zijn. In veel gevallen wordt er digitaal gecontroleerd, dus het is niet de vraag of je een boete ontvangt, maar wanneer.
Wat is een het eigenlijk?
Een vignet is een sticker die je op je voorruit plakt om aan te tonen dat je betaald hebt om door het betreffende gebied te rijden. Dit is vaak nog een fysieke sticker, maar het kan in bepaalde gevallen ook digitaal op kenteken. Het is een bepaalde manier van wegenbelasting of rekeningrijden. Er is overigens een vrij logische redenen waarom je een vignet moet kopen in sommige landen en waarom Nederland daar niet toe behoort. Sommige landen zijn echte doorreislanden in de vakantieperiode en dan wordt er dus een bepaalde vorm van belasting betaald voor het gebruik van de weg. In veel landen waar je doorreist, mist het land in kwestie inkomsten, terwijl ze wel kosten moeten maken om de wegen te onderhouden, doordat er zoveel verkeer door het betreffende land reist. De gebruiker betaalt.
Voor welke landen heb ik een vignet nodig?
Een vignet heb je nodig in Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. Dat zijn in elk geval de Europese landen waarvoor je een vignet nodig hebt om doorheen te kunnen rijden.
De prijs en geldigheidsduur van een vignet kan nogal variëren. In sommige gevallen moet je gewoon voor een jaar een vignet kopen, maar soms kan je ook voor één dag, een paar dagen, een week of een maand een vignet kopen. Houd er overigens rekening mee dat je niet alleen op vakantie door een land naar je bestemming rijdt, maar aan het einde ook weer terug moet. Soms is voor een maand of tien dagen voordeliger dan twee keer een dag.
Hoe kan ik een vignet kopen?
Dat kan in principe altijd in het grensgebied bij een tankstation of speciale vignet verkooppunten. Uiteraard kan je ook altijd bij de ANWB terecht om de vignetten aan te schaffen en op te laten sturen. Een andere vorm is om het vignet digitaal aan te schaffen. Let even goed op de data en het in te vullen kenteken.
Is een vignet hetzelfde als een milieusticker?
Nee. Een milieusticker toont aan dat jouw auto aan gestelde emissie-eisen voldoet. Het staat los van de wegenbelasting. Nu kun je vaak de milieusticker ook aanschaffen, daar waar je het vignet koopt. Een groot verschil is dat je een vignet eigenlijk altijd nodig hebt, en een milieusticker alleen als je een bepaalde milieuzone ingaat. Als je alleen op doorreis bent, hoef je geen milieusticker te kopen, maar dus wel het vignet.
Voor welke landen moet ik een milieusticker hebben?
Let op, sommige plaatsen hebben géén milieusticker, maar wél een milieuzone, zoals in België. In de steden Antwerpen, Brussel en Gent zijn er milieuzones.
Frankrijk (diverse steden, check ruim van tevoren, sticker wordt verstuurd uit Frankrijk)
Duitsland (veelal centra van de grotere steden)
Spanje (Barcelona en Madrid)
Zwitserland (Genève).
Goed voorbereid op vakantie dus! Rijschool TiDaLoSt wenst je een mooie en veilige reis.
We zien met enige regelmaat dat men hun richting naar links aanzetten als ze rechtdoor gaan op de rotonde. Het is goed te verklaren, al is het niet de bedoeling.